четвртак, 24. март 2022.

Sarmice od blitve

Komletan i višestruko zdravi obrok sa blitvom.Listove blitve ostaviti da odstoje u vreloj vodi dok ne omekšaju. U međuvremenu napraviti sir od suncokreta (tokom noći suncokret potopljen u vodi, izjutra ocediti i proprati): u blender staviti suncokret, ceđeni limun, malo vode, beli luk u prahu, mirođiju, so). Zamotati sarmice od zelja sa pripremljenim sirom, poređati u činiju. Odozgo preliti blendiranim paradajzom i narendati malo veganskog kačkavalja. Peći u zagrejanoj pećnici 20-ak minuta.

Blitva je jedno od povrća sa najvećim sadržajem A vitamina. Pored toga sadrži kompleks B vitamina (B1, B3, B5, B6, B9). Bogata je i C i K vitaminom. Od minerala sadrži kalcijum, natrijum, kalijum, magnezijum, fosfor a gvožđa ima više nego u spanaću. Blitva sadrži i Omega 3- masne kiseline. Uzevši u obzir njen sadržaj, možemo reći da je blitva dobra za vid i kao preventiva i za lečenje mnogih bolesti vida. Jača imuni sistem, prevencija je infekcijama i bolestima respiratornog sistema, ubrzava zarastanje rana. Pomaže u rešavanju problema sa ekcemom, aknama, psorijazom, herpesom. Jača otpornost kostiju i odlična je prevencija osteoporozi. Pomaže u lečenju anemije, sprečava hipertenziju i srčani udar. Zahvaljući prisustvu magnezijuma ublažava depresiju i glavobolje. Posebno je korisna trudnicama zbog prisustva folne kiseline ( B9 ) u cilju pravilnog razvoja fetusa.
 

1 коментар: