четвртак, 20. јануар 2022.

NEDELJNI VEGAN RAW RUČAK

Izblendirajte: rendani celer (komad oko 4 cm ), jabuku (1 komad)šargarepa (1 komad), prstohvat đumbira, i limun + peruaanska maka

Proso prethodno potopljen u topoj vodi sa kurkumomm, ocediti i postaviti oko mase iz blendera

Po obodu činije „rezanci“ krastavca kockice čičoke ipaprike odgore obogatite mirođijom i chia semenkama, lep dan želim!

VEGANSKA ANANAS ČORBA

Sastojci:

Ananas, krastavac, naranđža, sirovi suncokret (potpoljen u vodi 8h, malo sirovih leblebija,kurkuma, pshylium,đumbir, chia semenke, sveži listići nane, ruzmarina i morođije

Priprema:

Kockice ananasa, krastavca naranđže, suncokret i leblebija,kurkuma,pshyium, đumbir izblendirati!

Čorbicu odgore posuti chia semenkama, svežim listićima matičnjaka, ruzmarina i mirođije.

VOLIM LETO VOĆNA SALATA

Kombinacija zelene salate, dinje, lubenice, grožđa i malo kupina.


 

Brza, laka i neodoljiva: Salata od mariniranih šampinjona sa peršunom i belim lukom

Ova ukusna salata je kombinacija odličnih ukusa i savršeno je predjelo za svečanu trpezu!

ZELENA SALATA SA KRASTAVEM, DINJoM I NARANĐŽOM

Potrebno:

-zelena salata,krastavac, dinja, naranđža, limun

- chia semenke

- začini: đumbir u prahu, beli luk u granulama, malo chily u prahu

Priprema:

-zelenu salatu oprati, iskidati i osušiti u sušilici

- krastavac spirilizovati u „ špagete „

- iseći komadiće dinje, deo koristiti za preliv (dinja+beli luk +chily+ sok od pola limuna u blenderu), sačuvati malo kockica dinje za salatu

-naranđu iseckati na kockice

-posuti chia semenkama

DINJA (Energetska i nutritivna vrednost)

Niska energetska vrednost dinje i velik udeo vode čine tu namirnicu vrlo popularnom. Energetska vrednost dinje iznosi samo 34 kcal na 100 g sveže namirnice. U 100 grama sveže dinje u proseku ima 91 g vode, 0,1 g masti, 0,8 g belančevina, 7,9 g ugljenih hidrata, 8 g šećera i 0,9 g vlakana.  Dinja je izuzetno bogata vitaminom C , vitaminom A koji je prisutan u obliku beta-karotena .

Sadrži i druge vitamine i minerale, iako u manjim količinama: tiamin, niacin, vitamin B6, folate, pantotensku kiselinu, gvožđe, magnezijum, bakar, kalijum, mangan, fosfor.

ZELENA SALATA

Dragocena je jer sadrži čak 95 odsto vode, vrlo malo kalorija, a hranljiva vrednost se sastoji u obilju minerala i vitamina. Od minerala najviše ima kalcijuma i gvožđa, kao i znatne količine magnezijuma, joda, mangana, kobalta, nikla, silicijuma i bakra. Među vitaminima su najprisutniji C i E, karotin i kompleks vitamina B.

BELI LUK Podstiče stvaranje enzima, pomaže izbacivanju toksina, sadrži alicin moćno sredstvo u borbi protib slobodnih radikala (antikancerogeno dejstvo), antiupalno dejstvo, smanjuje holesterol, važan kao preventiva kardio vaskularnih bolesti...