уторак, 18. јануар 2022.

Raw ručak na koncu leta

Humus od tikvica (2 tikvice, 100m soka od limuna, so, kumin, šolJa tahinija sirovog, 4 kk maslinovog ulja, 1/2 šolje susama samlevenog) + plavi paradajiz+tikvice+chery paradajiz+masline injene naranđžom, goji boboce, svež ruzmarin, enjoy!

(SIROVI TAHINI:1 ŠOJA SOR.SUNCKRETA POTPOLJENA MIN 4H U VODI + 2 ŠOLJU VODE+HIM.SO, MALO MASLINOVOG EXTRA VIRGIN ULJA PO ŽELJI)

Bogata paradajz čorba

Potrebno:

2 velika“roze paradajza“

paprika (baburaa)

sveža ljuta papričica

2-4 „cveta“ brokolija

osrednji komad celera

2 -3 „ sveta „karfioa

Glavica crvenog luka

Sveži listovi celera

Malo kurkume, bibera,bosiljka

Chia semenke

1 kašika maslinovog hladno ceđenog uja

Ceđeni limun

Priprema:

Sve sastojke iseckati na kockice, kolutiće

U blender mikasati 2 velika paradjiza i papriku

Dodati ostalo povrće omekšalo na pari kratko (ili 2-3 min prokuvati)

Ostatatk od kratko barenog povrća, izuzetan je i hranjiv sok „organska voda)

Odozgo dodati chia semenke, bosiljak, malo ruzmarina i sveže listove celerasvežu ljutu papričiu;

Opciono : par cherry paradajizčiića

Na kraju dodati 1 kašiku masinovog hladno ceđenog ulja i ceđeni limun.

SUNDAYS LUNCH NEW CREATION

 

ŠARGAREPA,MALA TIKVICA, SREDNI PARADAJIZ, PASULJ, BLENDIRANI SPANAĆ SA LIMUNOM I SPIRULINOM),LIMUN NA KOLUTIĆE, KRASTAVAC NA KOLUTIĆE,MALO BLENDIRANE PULPE PARADAJIZA, LJUTE PAPRIČICE, RUZMARIN, NANA, CHIA
PARADAJIZ,
- ZA
PUNJENJE PARADAJIZA(SIROVI SUNCOKRET ODSTAJAO H U VODI, PASULJ, MIROĐIJA,LIMUN)
- ZA „PUNJENJE“ TIKVICE : (SIROVI SUNCOKRET ODSTAJAO H U VODI I+NARENDANA ŠARGAREPA + NAREDNDANA TIKVICA +MIRO
ĐIJA+LIMUN + + PERUANSKE MAKE);

SVEŽE GRANČICE RUZMARINA, SVEŽA NANA, 2 EXTRA LJUTE PAPRIČICE IZ SAKSIJE😀

ZELENA SALATA SA KRASTAVEM, DINJOM I NARANDŽOM

 Potrebno:

-zelena salata,krastavac, dinja, naranđža, limun

- chia semenke

- začini: đumbir u prahu, beli luk u granulama, malo chily u prahu

Priprema:

-zelenu salatu oprati, iskidati i osušiti u sušilici

- krastavac spirilizovati u „ špagete „

- iseći komadiće dinje, deo koristiti za preliv (dinja+beli luk +chily+ sok od pola limuna u blenderu), sačuvati malo kockica dinje za salatu

-naranđu iseckati na kockice

-posuti chia semenkama

DINJA (Energetska i nutritivna vrednost)

Niska energetska vrednost dinje i velik udeo vode čine tu namirnicu vrlo popularnom. Energetska vrednost dinje iznosi samo 34 kcal na 100 g sveže namirnice. U 100 grama sveže dinje u proseku ima 91 g vode, 0,1 g masti, 0,8 g belančevina, 7,9 g ugljenih hidrata, 8 g šećera i 0,9 g vlakana. Dinja je izuzetno bogata vitaminom C , vitaminom A koji je prisutan u obliku beta-karotena .

Sadrži i druge vitamine i minerale, iako u manjim količinama: tiamin, niacin, vitamin B6, folate, pantotensku kiselinu, gvožđe, magnezijum, bakar, kalijum, mangan, fosfor.

ZELENA SALATA

Dragocena je jer sadrži čak 95 odsto vode, vrlo malo kalorija, a hranljiva vrednost se sastoji u obilju minerala i vitamina. Od minerala najviše ima kalcijuma i gvožđa, kao i znatne količine magnezijuma, joda, mangana, kobalta, nikla, silicijuma i bakra. Među vitaminima su najprisutniji C i E, karotin i kompleks vitamina B.

BELI LUK Podstiče stvaranje enzima, pomaže izbacivanju toksina, sadrži alicin moćno sredstvo u borbi protib slobodnih radikala (antikancerogeno dejstvo), antiupalno dejstvo, smanjuje holesterol, važan kao preventiva kardio vaskularnih bolesti...

KRASTAVAC

Zahvaljujući svim mineralima i vitaminima štiti od preranog starenja, uklanja toksine i odličan je za izgled kože.

Štiti od neuroloških bolesti

Sadrži antioksidans fisetin koji ima ključnu ulogu za bolji rad mozga. Osim toga, krastavac sadrži i fosfor. Naime, nedostatak fosfora u telu povezan je s povećanim rizikom od pojave neuroloških bolesti. Stoga, konzumiranje krastavca pomaže kod koncentracije i pamćenja.

NARANDŽA

Njen značaj je u velikoj količini vitamina C, snažnog antioksidanta, antikancerogenog jedinjenja. Jedna narandža sadrži oko 130 mg neophodnog vitmina C . Vitamin C sprečava virusne infekcije. Izvor folata , beta- karotena, flavonoida. Ovi antioksidansi narandže se dovode u vezu sa smanjenjem obolevanja od raka pankreasa. U pomorandži su prisutne veće količine vitamina B1, kalijuma, kalcijuma. Dobar je izvor biljnih vlakana, naročito pektina, značajnog za usporenu apsorpciju masti, sniženje holesterola i povećanje korisnog HDL-holesterola u krvi.