петак, 21. јануар 2022.

Hrana koja podmlađuje

Za podmlađeni izgled treba jesti sveže voće i termički neobrađeno povrće: fitonutritijente, vitamine, minerale, antioksidanse.
Korisne su salate prelivene maslinovim uljem i limunovim sokom. Hranom je potrebno unositi dnevno potrebne količine vitamina B12 i D, folne kiseline, održavati uredno pražnjenje creva.
Da bismo se sačuvali od bolesti poput raka, zadržali vitalnost i dobar fizički izgled, treba unositi namirnice sa kanceroprotektivnim svojstvima.
Najbogatiji fitohemikalijama su kupus, karfiol, brokoli, prokelj, namirnice bogate likopenom: paradajiz, crveni grejpfrut,crvene pomoranđže, lubenica kao i namirnice bogate karotenom: šargarepa, kajsija, breskva, bundeva, citrusno južno voće, bogato C vitaminom : pomoranđže, limun, mandarine, grejpfrut, kivi; povrće bogato C vitaminom: paprike recimo. Jako je korisno i šumsko bobičasto voće : jagode, maline, borovnice, ribizle, kupine...Povrće sa tamnozelenim lišćem, bogato hlorofilom : spanać, blitva, kelj, zelena salata.
Na zdravlje i lep izgled utiču i leguminoze : pasulj, grašak,boranija, sočivo, leblebija.
Zeleni čaj je veoma koristan u borbi protiv ćelija raka. Korisne su semenke lana.
Da ostanemo zdravi i podmlađeni pomažu nam i biljni začini : ruzmarin, bosiljak, peršun, lovorov list, đumbir.
Pravilan ritam obroka podrazumeva da se doručak ne preskače. Večernji obrok treba da bude najkasnije do 20 časova. Potrebna su dva međuobroka, najbolje voćna.  



Нема коментара:

Постави коментар