понедељак, 24. јануар 2022.

Zeleno - crvena salata

 


 Salata koja obiluje antikosidansima i blagotvorno deluje na vaš kardiovaskularni sistem, anemiju i generalno podstiče vaš imunitet.

  • Listovi čupkave zelene salate
  • Paradajz
  • Tikvice
  • Cvekla
  • Spanać

Preliv sa spanaćem: Izblendirati šaku spanaća,limunovog soka.malo sirovog suncokreta i malo hinalajske soli. Posuti chia semenkama.

Zelena salata je puna važnih minerala i vitamina, bogatija C vitaminom nego voće.Osim toga sadrži i 3gr ugljenih hidrata,1 gr dijetalnih vlakana,1 gr proteina.

Paradajz obiluje E i C vitaminima, bogat je i bakrom i velikim količinama gvožđa. Sadržaj pektina u njemu podstiče varenje i sprečava dejstvo štetnih bakterija.Sadrži karotin i likopen koji mu daju crvenu boju a imaju visoku nutritivnu vrednost. Likopen je jak antiksidans koji podstiče imunitet.

Tikvice sadrže vitamin C, gvožđe, B6 vitamin i magnezijum i svega 16 kalorija .Zahvaljujući prisustvvu magnezijuma čuvaju kardiovaskularni sistem. 

Cvekla obiluje nitratima, folatima, manganom, gvožđem , C vitaminom, kalijumom. Blagtvorna je kod anemije, smanjuje rizik od moždanog i srčanog udara. Stabilizuje rad digestivnog sistema i podmlađuje organizam.

Spanać sadrži gvožđe i sam tim uttiče na količinu hemoglobina u krrvi. Jača mišiće zahvaljujući prisustvu nitrata. Zahvaljujući vlaknima, podstiče varenje i rad creva. Bogat je i antioksidansima, A i C vitaminom. Sprečava artesklerozu kao i kardiovaskularne bolesti.

Chia semenke su izvor kalcijuma, omega 3 masnih kiselina, antioksidanasa...

Нема коментара:

Постави коментар