среда, 26. јануар 2022.

Ananas rapsodija

Salata koja će bagotvorno delovati na čitav vaš organizam,obzirom na obije antioksidanasa, antikancerogenih svojstava i hidrirati vaš organizam.

Ananas kockice, kockice svežeg krastavca,mao crvenog luka, listići korijandera,chia semenke, male ljute papričice, kurkuma, đumbir.

Ananas je namirnica koja nije oštećena pesticidima jer ima debelu koru. Svež ananas je bogat mnoštvom vitamina i minerala a ima malu kalorijsku vrednost. Sadrži bromelin a to je enzim koji ima antikancerogena svojstva.Dobar je protiv zgrušavanja krvi i ima protivupalna svojstva. Podsstiče probavu i dobar je u borbi protiv artritisa.

Krastavac je bogat antikosiansima i mineralima. Zbog visokog sadržaja vode sprečava dehidraciju organizma. Ubrzava probavu, ima antikancerogena svojstva, jača kosu i daje sjajniju kožu zahvaljujući B i  C vitaminima kao i cinku. Zbog sadržaja kofeinske kiseline ima protivupalno dejstvo. Prisustvo magnezijuma i kalijuma blagotvorno deluje na kardiovaskularni sistem a osim toga smanjuje i novi holesterola, kontroliše nivo šećera u krvi, uklanja toksine. Zahvaljujući prisustvu kalcijuma i K vitamina jača kosti.

Crveni luk sadrži dosta vitamina i minerala, posebno B i C. Snažan je antikosidans. Reguliše rad creva, jača srce, snižava povišen pritisak, sprečava nastajanje krvnih ugrušaka i blagotvorno deluje na želudac. Dobar je diuretik.
 

Нема коментара:

Постави коментар