уторак, 18. јануар 2022.

ZELENA SALATA SA KRASTAVEM, DINJOM I NARANDŽOM

 Potrebno:

-zelena salata,krastavac, dinja, naranđža, limun

- chia semenke

- začini: đumbir u prahu, beli luk u granulama, malo chily u prahu

Priprema:

-zelenu salatu oprati, iskidati i osušiti u sušilici

- krastavac spirilizovati u „ špagete „

- iseći komadiće dinje, deo koristiti za preliv (dinja+beli luk +chily+ sok od pola limuna u blenderu), sačuvati malo kockica dinje za salatu

-naranđu iseckati na kockice

-posuti chia semenkama

DINJA (Energetska i nutritivna vrednost)

Niska energetska vrednost dinje i velik udeo vode čine tu namirnicu vrlo popularnom. Energetska vrednost dinje iznosi samo 34 kcal na 100 g sveže namirnice. U 100 grama sveže dinje u proseku ima 91 g vode, 0,1 g masti, 0,8 g belančevina, 7,9 g ugljenih hidrata, 8 g šećera i 0,9 g vlakana. Dinja je izuzetno bogata vitaminom C , vitaminom A koji je prisutan u obliku beta-karotena .

Sadrži i druge vitamine i minerale, iako u manjim količinama: tiamin, niacin, vitamin B6, folate, pantotensku kiselinu, gvožđe, magnezijum, bakar, kalijum, mangan, fosfor.

ZELENA SALATA

Dragocena je jer sadrži čak 95 odsto vode, vrlo malo kalorija, a hranljiva vrednost se sastoji u obilju minerala i vitamina. Od minerala najviše ima kalcijuma i gvožđa, kao i znatne količine magnezijuma, joda, mangana, kobalta, nikla, silicijuma i bakra. Među vitaminima su najprisutniji C i E, karotin i kompleks vitamina B.

BELI LUK Podstiče stvaranje enzima, pomaže izbacivanju toksina, sadrži alicin moćno sredstvo u borbi protib slobodnih radikala (antikancerogeno dejstvo), antiupalno dejstvo, smanjuje holesterol, važan kao preventiva kardio vaskularnih bolesti...

KRASTAVAC

Zahvaljujući svim mineralima i vitaminima štiti od preranog starenja, uklanja toksine i odličan je za izgled kože.

Štiti od neuroloških bolesti

Sadrži antioksidans fisetin koji ima ključnu ulogu za bolji rad mozga. Osim toga, krastavac sadrži i fosfor. Naime, nedostatak fosfora u telu povezan je s povećanim rizikom od pojave neuroloških bolesti. Stoga, konzumiranje krastavca pomaže kod koncentracije i pamćenja.

NARANDŽA

Njen značaj je u velikoj količini vitamina C, snažnog antioksidanta, antikancerogenog jedinjenja. Jedna narandža sadrži oko 130 mg neophodnog vitmina C . Vitamin C sprečava virusne infekcije. Izvor folata , beta- karotena, flavonoida. Ovi antioksidansi narandže se dovode u vezu sa smanjenjem obolevanja od raka pankreasa. U pomorandži su prisutne veće količine vitamina B1, kalijuma, kalcijuma. Dobar je izvor biljnih vlakana, naročito pektina, značajnog za usporenu apsorpciju masti, sniženje holesterola i povećanje korisnog HDL-holesterola u krvi.

 

Нема коментара:

Постави коментар