Obrok koji blagotvorno deluje na organizam,posebno na regulisanje masnoća u telu.
Obariti proso (1 šoljica prosa-3 šoljice vode) sa kurkumom u slanoj vodi. Ostaviti da odstoji da proso upije svu vodu. Dodati iseckani praziluk, paradajz i tikvice, pa dodati malo hladno ceđenog maslinovog ulja.
Tikvice su dobar izvor vitamina i minerala: vitamin C, A, K, E, B6, magnezujuma, mangana...Vitamin C pomaže izbacivanju toksina iz tela i učestvuje u proizvodnji belih krvnih zrnaca, što je jako važno za dobar imunitet. B6 koga ima u velikoj meri u tikvicama doprinosi zdravom metabolizmu kao i mnogim važnim procesima u telu, delujući blagotvorno na kožu, nokte i nervni sistem. Obzirom na prisustvo magnezijuma tikvice štite srce i kardiovaskularni sistem, čuvajući arterije od tromboze a regulišu i krvni pritisak. Zahvaljujući A vitaminu unapređuju naš vid. Zbog prisustva pomenutih vitamina imaju i protivupalno dejstvo što je značajno kao preventiva reumatoidnog artritisa i artroze. Nisko je kalorična namirnica te je dobar izbor u dijetalnoj ishrani.
Нема коментара:
Постави коментар