субота, 29. јануар 2022.

Važnost začina u ishrani

 

Začini ne samo da mogu poboljšati ukus jelima već mogu delovati i jako lekovito. Ovde ćemo pomenuti samo neke od najčešće krišćenih začina sa visokom zdravstvenom vrednošću.Cimet deluje na insulin te može smanjiti glukozu u krvi, to jevažno kod dijabetesa; smanjuje vrednost povišenog holesterla i triglicerida, smanjuje viskoznost krvi (sprečava nastanak trombova ), bori se protiv štetnih mikroorganizama-ešerihije koli, a obzirom da sadrži vlakna pospešuje rad creva. Uzimati 1/2 kafene kašičice dnevno.

Đumbir deluje na smirivanje upaljenskih procesa u organizmu. Smanjuje nivo kiseline u želudcu, pojavu mučnine i gorušice. Delotvorna je kod problema sa plućima (naročito u obliku sveže kuvanih čajeva). ..Uzimati 1/2 kafene kašičice dnevno ili 2 cm svežeg.

Kurkuma deluje na suzijanje zapaljenskih procesa a time i nastanak oboljenja kože, debelog creva, prostate.Sprečava i zaustavlja reumatska oboljenja kostiju, zaustavja oštećenje jetre i prirodni je antibiotik. Uzimati 1/2 kafene kašičice dnevno.

Karanfilić smanjuje nastanak zapaljenskih procesa u telu (srcu i zglobovima pre svega ) i deluje kod suzbijanja rasta opasnih  ćelija po organizam čoveka. Dobar je za očuvanje celokupnog zdravlja.


Нема коментара:

Постави коментар