четвртак, 27. јануар 2022.

Hranjiva salata sa blitvom

 


Salata koja je pravi blagoslov za čitavo vaše telo a zahteva tek par minuta pripreme.Listovima blitve dodati malo mladog ili praziluka, kockice celera, paradajza, malo kupusa i čičoke. Začiniti sokom od limuna i po želji, chia semenkama.

Blitva ima visoki procenat vitamina K te sprečava zgrušavanje krvi zbog čega je značajna prevencija kardiovaskularnih oboljenja. K vitamin takođe čuva vaše koste pa je i dobra preventiva osteoporozi.Od vitaamina sadrži sledeće: A vitamin (za dobar vid, protiv akni i suve kože ); kompleks B vitamina (za pravilno funkcionisanje svih ćelija u organizmu ); C vitamin (moćan antioksidans koji usporava starenje organizma, pospešuje apsorbciju gvožđa u crevima, jača odbrambeni sistem organizma, neutrališe otrove iz krvi, povećava otpornost od infekcija... ). Od minerala sadrži kalcijum, natrijum, gvožđe, magnezijum, fosfor. Sadrži veću količinu gvožđa nego spanać, te je značajna u lečenju anemije. Bogata je i vlaknima što ide u prilog pravilnom funkcionisanju creva.

Obzirom da sadrži 90% vode i malo kalorija, namirnica je koju treba uvrstiti u ishranu onih koji se bore sa viškom kilograma.

Нема коментара:

Постави коментар